I Danmark skal du altid have receptpligtig medicin udskrevet af din læge. Hvis det er den praktiserende læge, vil han eller hun udstede en recept til dig. Efterfølgende skal du så hente medicinen selv på det nærliggende apotek. Du skal huske dit gule sygesikringskort. Du kan altid læse indlægssedlen for anvisning i, hvordan medicinen skal tages, ellers kontakt din læge, hvis du er i tvivl. Det kan også være, du modtager din behandling på hospitalet. I den forbindelse vil personalet sørge for at du får din medicin.
Når du henter din lægeordinerede medicin på apoteket, skal du betale for den. Du vil automatisk få et offentligt tilskud, når du har købt for et vist grundbeløb medicin over det sidste år. Herefter, skal du således ikke betale fuld pris for medicinen. I 2017 var beløbet 950 DKK.
I nogle tilfælde og med visse sygdomme har din læge mulighed for at søge om særlige medicintilskud til dig, afhængig af din situation. Dette kan være aktuelt, når anden behandling ikke virker eller er tilstrækkelig. Det kan også være fordi, du kun tåler et bestemt produkt, eller er uhelbredeligt syg og ønsker at tilbringe din sidste tid hjemme. Denne form for tilskud kaldes enkelttilskud.
Enkelttilskud er en form for bevilling, som giver dig et særligt medicintilskud, som ellers ikke er muligt efter de generelle tilskudsregler. Det er Lægemiddelstyrelsen, som står for bevillingen, og det er din læge, som skal søge den. Bevillingen gives ud fra en vurdering af dit behov og sygdomsforløb. Bevilling er ikke afhængig af din økonomiske situation. Det er altid værd at spørge sin læge om mulighederne.
Der er også andre muligheder for at opnå tilskud til medicinen. Hvis du f.eks. ikke selv har råd til medicinen, og medicinen er absolut nødvendig, kan man hos kommunen ansøge om at få bevilliget resten af medicinudgiften.
Der eksisterer også andre former for tilskud, og dem kan du læse mere om på sundhed.dk.
Kilde: Sundhed.dk