Diabetes er en kronisk sygdom, som skyldes, at kroppen ikke kan producere tilstrækkelige mængder insulin eller ikke kan anvende det på den rigtige måde. Insulin er et hormon, som produceres i bugspytkirtlen, og det medvirker til at regulere blodsukkerniveauet.
Diabetes kan overordnet deles ind i to grupper – type 1 og type 2, som er to forskellige sygdomme. Hos type 1 diabetikere danner kroppen ikke længere insulin eller stærkt nedsatte mængder. Dette skyldes, at cellerne i bugspytkirtlen, som producerer insulin, fejlagtig bliver dræbt af immunforsvaret.
Ofte opstår Type 1 diabetes i barn- eller ungdommen, men kan også opstå senere i livet. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor sygdommen opstår, og der findes heller ikke nogen behandling, der kan kurere sygdommen.
Type 2 er anderledes end type 1. Her nedsættes kroppen evnen til at optage insulin og/eller den producerer ikke nok insulin, i forhold til hvad kroppen har brug for.
Ofte vil Type 2 opstå i voksenalderen, og både yngre og ældre personer kan blive ramt. Man ved, at sygdommen kan være arvelig, men en usund levestil med overvægt/fedme, usunde madvaner og mangel på fysisk aktivitet øger generelt risikoen for at udvikle sygdommen.
Før en diagnose vil de typiske symptomer på ubehandlet diabetes være vægttab, øget vandladning (polyuri), samt øget følelse af tørst og sult. Symptomerne udvikler sig hurtigt (på uger eller måneder) i type 1-diabetes, mens de typisk udvikler sig over meget længere tid i type 2-diabetes.
Diabetespatienter har desuden forhøjet blodsukkerniveau, hvilket kan føre til svækket syn, ufrivilligt vægttab, langsom sårheling, sult- og træthedsfølelse. Hvis sygdommen er ubehandlet eller ikke behandles tilfredsstillende, kan den på lang sigt medføre alvorlige skader på øjne, nyrerne, nerverne og hjertet.
Diabetes i Danmark
Det har været muligt at behandle alle former af sukkersyge, siden insulin blev tilgængeligt i 1921, og type 2-diabetes kan behandles med perorale lægemidler i de tidlige stadier. Både type 1 og 2 er kroniske sygdomme, da der ikke findes nogen kur.
Du kan læse mere på Diabetesforeningens hjemmeside.