FOREBYGGELSE AF KNOGLERELATEREDE HÆNDELSER

Vil du læse mere på denne eksterne hjemmeside og forlade Amgen.dk?

DU FORLADER NU DENNE HJEMMESIDE Amgen er ikke ansvarlig for og har ingen control over organisationen eller de informationer som denne hjemmeside indeholder.

Forebyggelse af knogleraterede hændelser ifm. kræftbehandling

I forbindelse med en række kræftsygdomme og kræftbehandlinger kan der opstå en svækkelse af knoglerne. Behandlingen eller sygdommen vil skabe knogletab og øge risikoen for brud. Risikoen afhænger af typen af kræft og behandling.

Nedbrydningen kan f.eks. skyldes, at selve behandlingen påvirker knoglemassen. Samtidig kan knoglemetastaser også svække knoglerne. Der kan være andre processer i sygdommen og behandlingen, der indvirker negativ på knoglerne. Man ser dette ske ved mange forskellige typer kræft og behandlinger (alt fra brystkræft til prostatakræft).

Der er en række understøttende behandlinger, der kan bremse afkalkningen af knoglen og dermed forebygge knoglebrud og lindre knoglesmerter.

Understøttende behandling gennem vækstfaktorer

Man har således mulighed for at behandle med såkaldte vækstfaktorer. Disse stimulerer blandt andet væksten af blodlegemer. Det kan f.eks. være et medicinsk fremstillet hormon, der så fremmer produktionen af røde og hvide blodlegemer. Der findes også vækstfaktorer, som understøtter væksten af de hvide blodlegemer og blodpladerne.

Valg af behandling afhænger af den enkelte patients sygdomstilstand og generelle situation.

Du kan læse mere på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.