LUNGEKRÆFT

Vil du læse mere på denne eksterne hjemmeside og forlade Amgen.dk?

DU FORLADER NU DENNE HJEMMESIDE Amgen er ikke ansvarlig for og har ingen control over organisationen eller de informationer som denne hjemmeside indeholder.

Tarmkræft

Tarmkræft er en samlet betegnelse, som omfatter kræftsygdomme opstået i tyktarmen og endetarmen.

Sygdommen er en af de hyppigste kræftformer i Danmark. Årligt rammes næsten 5000 danskere af kræften, og den rammer typisk personer over 50 år. Det vil sige, at jo ældre man bliver, desto større risiko har man for at udvikle tarmkræft.

Sygdommen opstår i tarmens vægge, hvor cellerne deler sig uhensigtsmæssigt og ukontrolleret. Cellerne i kroppen deler sig normalt kun i det omfang, der er brug for det. Hvis cellerne i tarmens slimhinde vokser mere, end de skal, opstår der små udvækster, som kaldes polypper. Mange polypper er forstadier til tarmkræft, men ikke alle polypper udvikler sig til kræft.

Man kender ikke de nøjagtige årsager til, at kræften opstår i tarmene, men mener, det kan relatere sig til blandt andet alkoholindtag og diabetes. Samtidigt kan sammensætningen af ens diæt være en mulig årsag. Fed mad og rødt kød (dvs. kød fra firbenede dyr) synes at øge risikoen for at udvikle tarmkræft, mens mad med mange fibre, frugt og grøntsager måske kan nedsætte risikoen. Der er dog tale om meget indviklede processer i tarmene, og det er svært at sige noget entydigt om de præcise årsager.

Symptomer på tarmkræft er vedvarende forstoppelse eller diarré, blod i afføringen eller uforklarlig slaphed og vægttab. Som altid med kræft gælder det om at gå til lægen og få en tidlig diagnose. Jo tidligere man kommer til lægen, jo bedre prognose for at bekæmpe tarmkræften.

Tal med din læge om, om du har øget risiko for tarmkræft, og om der er behov for regelmæssige kontroller.