Blodmangel, også kaldet anæmi, betyder, at blodet indeholder for få røde blodlegemer. De røde blodlegemer transporterer ilt fra lungerne til kroppens forskellige organer og væv. Hos en rask person giver kroppen signal til knoglemarven om at øge produktionen af røde blodlegemer, når kroppen har brug for mere ilt. Hormonet erythropoietin (EPO), som produceres i nyrerne, stimulerer knoglemarven til at danne flere røde blodlegemer. Ved kronisk nyresygdom svigter nyrerne, og de producerer ikke tilstrækkeligt med EPO. Derfor dannes der færre røde blodlegemer, og kroppen får ikke tilstrækkeligt med ilt.
Typiske symptomer på anæmi er bl.a. træthed, afkræftelse, forhøjet puls, stakåndethed, svimmelhed eller besvimelse, kuldskærhed, nedtrykthed eller depression.
Den hyppigste grund til anæmi er jernmangel, men udover nyresygdom er der også andre sygdomme – f.eks. kræft – der er relateret til anæmi. Kræftpatienter, der er i behandling med kemoterapi, rammes ofte af anæmi, da kemoterapien ikke kun angriber kræftcellerne, men også har effekt på andre celler i kroppen, bl.a. de røde blodlegemer.
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/blod/sygdomme/anaemier/anaemi/
https://www.netdoktor.dk/ordbog/anaemi_blodmangel.htm