SEKUNDÆR HYPERPARATHYROIDISME

Vil du læse mere på denne eksterne hjemmeside og forlade Amgen.dk?

DU FORLADER NU DENNE HJEMMESIDE Amgen er ikke ansvarlig for og har ingen control over organisationen eller de informationer som denne hjemmeside indeholder.

sHPT

Hvis du lider af nyresvigt, kan dine nyrer ikke længere udføre en række vigtige funktioner. Nyresygdomme kan forårsage en lidelse kaldet sekundær hyperparathyroidisme (sHPT), som har negativ indflydelse på helbredet. Personer med sHPT har et forhøjet niveau af hormonet parathyroideahormon (PTH) i blodet.

Denne lidelse udvikler sig over tid, og leder til sygdom i knoglerne og hjertekarsygdomme. Nogle patienter med sHPT har begrænsede symptomer, mens andre oplever mathed, hud irritation, ømhed og knoglesmerter. Når symptomerne opstår, er de et resultat af skade eller dysfunktion i andre organer eller væv på grund af høje niveauer af calcium og fosfat i blodet, eller for lidt mineral i knoglerne.

Hos patienter med sHPT forsøger man at holde deres PTH-, calcium- og fosfatniveauer i blodet inden for de anbefalede værdier, for at undgå yderligere sygdomsudvikling. Man forsøger at normalisere PTH-, kalcium-, og fosfatniveauerne med behandling. Behandlingen kan f.eks. være diæt eller operation (parathyroidektomi), og de medicinske muligheder inkluderer fosfatbindere, D-vitamin metabolitter og kalcimimetika.


https://stofskiftesupport.dk/stofskiftet-hoejt-og-lavt/hyper-og-hypoparathyroidisme/

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/biskjoldbruskkirtlerne/hyperparathyreoidisme/