dna_dag
dna_dag

Fejring af DNA-dag

Den 25. April 2023 fejrede vi i Amgen Danmark DNA-dag, hvor Nicholas Sroczynski (Head of Medical Affairs i Amgen Danmark og Norge) og Martin Bengtsson (Senior Scientist hos Amgen Research Copenhagen) belyste den dybtegående betydning af DNA i videnskabelig forskning.


For Nicholas Sroczynski og Martin Bengtsson stammer deres motivation til at arbejde med DNA fra det faktum, at DNA er fundamentet for alt liv. DNA indeholder enorme mængder af information, som vi kun lige er begyndt at forstå, og der er stadig så mange ting, vi gerne vil lære mere om. De praktiske anvendelser af DNA-forskning indenfor det medicinske felt skaber muligheder for at forbedre menneskers sundhed.

Martin Bengtsson forklarer, at vi i Amgen Research Copenhagen udnytter DNAs evne til at lagre information i vores forskning. Mere præcist fortæller han, at "udviklingen af lægemidler i de tidlige faser er en trial-and-error proces, hvor vi kan screene langt større antal potentielle lægemidler (et større kemisk rum) ved hjælp af DNA-encoded small molecule libraries i forhold til traditionelle metoder til lægemiddelscreening. DNA giver os mulighed for retrospektivt at identificere, hvilke molekyler der interagerer med et protein ved at sekventere DNAet".

Amgen har altid været et ”biology first” selskab og ved først at forstå de underliggende mekanismer af genetiske defekter bag sygdomme, kan vi effektivt udvikle nye behandlinger, der kan forebygge og behandle disse sygdomme. Ifølge Nicholas Sroczynski er den mængde viden "akkumuleret gennem arbejdet med DNA og vores evne til at sekvensere det menneskelige genom, det komplette sæt gener, fra tusinder af individer, gør det muligt for os at forstå selv de sjældneste sygdomme samt detaljer om sygdomme, som vi for øjeblikket ikke helt forstår".